Broodpudding maken van oud brood

No-waste recept: Broodpudding

Broodpudding is eigenlijk een soort taart. Feest dus! Koken met restjes is hartstikke leuk want je gebruikt gewoon wat je nog hebt. Dus hoef je niet naar de winkel! Hier heb je een makkelijk recept dat eigenlijk niet kan mislukken. Handig voor in de vakantie als je je verveelt want waarschijnlijk heb je alles al in huis. Alles bij dit recept kan je ongeveer doen, een beetje meer of minder maakt niet uit. Uit de losse pols. Als je alleen vers brood hebt, kan je dat ‘oud’ maken door het even in grove stukken te scheuren (lekker grof! Maakt niet uit!) en 5 minuutjes op 180 graden in de oven te doen. Verder heb je een oven, ovenschaal en bakpapier nodig. Wat gaat erin?

  • 300 gram oud brood
  • 180 gram suiker
  • 2 dl melk
  • 4 eieren
  • 3 grote eetlepels zachte boter

Optioneel dus als je dit in huis hebt:

  • 2 kinderhandjes rozijnen
  • mespuntje vanille
  • mespuntje kaneel

Pak een gemiddeld grote ovenschaal. Doe hier een stuk bakpapier in die de hele binnenkant van de ovenschaal bedekt – óók de zijkanten. Scheur de stukken oud brood in kleinere stukken en leg hierin. Breek de eieren in een kom. Roer daar de melk, suiker, de boter in stukjes en de rest van de optionele ingrediënten door. Het hoeft niet netjes, zolang je er maar geen stukken eierschil erdoorheen roert ? .

Giet dit mengsel over de stukken brood, druk het een beetje aan en doe in de oven op 180 graden. Voorverwarmen hoeft niet. Na ongeveer 20 a 30 minuutjes is de broodpudding klaar, rond de 20 minuten kan je er even met een vork in prikken om te kijken of het ei al gestold is.

Namens Saskia: Eet smakelijk!

Scroll naar boven