Lesprogramma’s & Fieldtrips

Sustainable Impact doet meer dan kookworkshops. Niftarlake College in Maarssen ging aan de slag met duurzaamheid. Lichten uitdoen. Laptop gebruiken in plaats van een PC. Minder vlees eten. Tegen je ouders zeggen dat ze zonnepanelen moeten nemen. Douchen tijdens een reclameblok… Hoe duurzaam de jongeren van de twee 3-VWO klassen zijn, laten ze zien in de uitvoering van de opdracht: Jouw Gemeente Duurzaam!

Met verrassende antwoorden op de vraag bijvoorbeeld hoe we de opwarming van de aarde tegen kunnen gaan. Verzin het maar eens: zet de aarde verder van de zon af en plaats een vulkaan op de Noord- en Zuidpool. De argumentatie achter deze oplossingen laat zien dat veertien en vijftienjarigen heel goed begrijpen waar het probleem vandaan komt. En snappen dat de aanpak non-conformistisch moet zijn. Out of the box-denken is de jeugd niet vreemd.

Lesprogramma Jouw Gemeente Duurzaam

Zo’n zestig leerlingen van 3-VWO hebben de afgelopen tien weken onderzocht hoe duurzaam ze zelf zijn, hoe duurzaam hun omgeving is en wat we kunnen doen om als gemeente nog duurzamer te worden. Dit aan de hand van een lespakket dat stichting Duurzame Vecht en de lokale energiecoöperatie hebben ontwikkeld. Vrijwilligers Joost Vosmer en Piet Paul hebben de groepen van docenten Ineke Feenstra en Nienke Dalmeijer geholpen. ‘Het is bijzonder inspirerend om te zien en te horen hoe de jeugd naar duurzaamheid kijkt’, vertellen ze. ‘Waar de oudere generatie vaak nog aan moet wennen, vindt de jongere generatie al heel gewoon. Met een app vanaf een afstand de verwarming aandoen of het afval scheiden. Je hebt onder jongeren meer early adopters. Dat is vruchtbare voedingsbodem voor duurzaamheid. Benieuwd waar ze mee komen in hun presentaties, begin maart.’ Lees meer

Het lesprogramma Jouw Gemeente Duurzaam is gratis beschikbaar voor middelbare scholen. Hier vind je nog veel meer leuke lesmaterialen:

Scroll naar boven