Ondertussen op TikTok

Online workshops door Corona

Door Corona hebben we samen met Duurzame Vecht besloten om de workshop online te doen. Jongeren die koken in hun keuken thuis met onverpakte, verse lokale producten die geleverd werden aan de deur, geholpen en aangemoedigd in een livestream door chef-kok Rik van der Schaft. Het waren de ingrediënten van een unieke workshop. Het leverde stralende gezichten en enthousiaste reacties op. En bovenal: lekker eten. De filmpjes, foto’s en berichtjes spreken van een doorslaand succes.

Vanwege de corona-maatregelen kon de workshop niet in de kookstudio van Maarssen aan de Kook worden gehouden. ‘Nog best een hele organisatie om veertig boxen samen te stellen en thuis af te leveren en de hele workshop online te streamen via YouTube en Zoom’, vertelt Joost Vosmer van Stichting Duurzame Vecht. ‘Onze eigen TV-kok Rik deed live voor hoe je de recepten het best kunt bereiden.’ Alles gefilmd door twee professionals van de Verbeelders. Zij legden vast dat koken een kwestie van goede voorbereiding is, en snel kunnen denken en handelen. En als het te snel ging, konden de jongeren toch verder aan de hand van het meegeleverde recept. Zo kon iedereen na de uitleg in beeld van de chef-kok, in eigen tempo de soep, de salade en het toetje afmaken.

Het is iedereen gelukt de aspergesoep, de lauwwarme salade met ei, asperges en geitenkaas en de aardbei-rabarbercrumble te maken. De jonge koks kregen daarbij tekst en uitleg over het voordeel van niet verpakken in plastic, hoe producten te bewaren en zo duurzaam mogelijk bereiden. Het is deze mix van lekker bezig zijn en informatie delen waardoor kennis bij jongeren blijft hangen. Duurzaam, zo je wilt. En daar wordt iedereen blij van!

Hulp van lokale partners

Het samenstellen van de box met verse en lokale producten zou niet mogelijk zijn geweest zonder de partners van Duurzame Vecht. Maar dit ging verder dan alleen meewerken, ze waren ook unaniem lovend over het initiatief. Remko’s brood & taartjes, de Bouwerij en Schulp Fruitkenners uit Breukelen, Boer Erik uit Loenen aan de Vecht en de Koopman uit Maarssen hebben het initiatief een echt lokaal karakter gegeven. En daarmee gaf de workshop ook nog eens inhoud aan de actie ‘Support your locals’.

Hier zijn de video’s van het resultaat: de aftermovie, het inpakken van de maaltijdboxen en de bezorging door de fietskoerier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven