Boekentip: Circular Chefs

Instock lanceerde haar tweede kookboek, genaamd Circular Chefs en het is geschreven door Freke van Nimwegen en Nadine Maarhuis. Een slim en voedzaam kookboek(je) met als centraal thema: circulair koken. Met behulp van dit boek leer je koken op een manier die zo min mogelijk impact heeft op onze planeet, met recepten van verschillende pionierende chefs zoals Joris Bijdendijk en Lucas Jeffries. Een klimaatvriendelijke kookboek dus! Saraï Pannekoek legt uit waarom.

 

Circulair koken

Misschien heb je al eens eerder gehoord van de circulaire economie, ofwel de kringloopeconomie. Dit is een systeem waarin hergebruik van grondstoffen centraal staat, zodat de waarde van deze (hergebruikte) grondstoffen behouden blijft. De circulaire economie is gebaseerd op de natuur, want in de natuur bestaat geen afval en zijn er juist eindeloze kringlopen. Echter leven we op dit moment in een overwegend lineair systeem: we gebruiken grondstoffen, maken er iets van en gooien het vervolgens weer weg. Met grote gevolgen van dien, zoals oceanen vol met plastic en groeiende afvalbergen. Of wat dacht je van voedselverspilling? Circulair koken is onderdeel van een circulair voedselsysteem, waarbij rekening wordt gehouden met de hele voedselketen. Maar omdat dát onderwerp zó enorm groot is, geven de schrijfsters van dit boek je vijf principes mee om klimaatvriendelijk te (leren) koken. Dit begint met meer plantaardig eten en koken met onbeminde ingrediënten. Volgens Project Drawdown (1) staat een plantaardig voedingspatroon op nummer 4 in lijst met oplossingen (gerangschikt naar effect) om klimaatontwrichting te keren. Het tegengaan van voedselverspilling staat overigens in diezelfde lijst op nummer 3! Dat betekent dat met beide oplossingen samen ruim 130 gigaton aan CO2 gereduceerd kan worden. Super belangrijk dus dat we hier als consument aan gaan bijdragen!

 

De vijf principes van circulair koken

Aan de basis van dit kookboek staan de vijf principes om met zo min mogelijk impact op onze planeet te (leren) koken. Zo gaat hoofdstuk 1 over plantaardige voeding, waarbij je als lezer meer informatie krijgt voorgeschoteld over de voordelen van een meer plantaardig voedingspatroon en hoe je een seizoensgebonden lokavoor wordt. Of ben je dat al? Hoofdstuk 2 staat in het teken van de onbeminde ingrediënten, die je juist met veel liefde klaar kunt maken. Denk aan mannetjesvlees, bijvangst en imperfecte producten die vanwege een schoonheidsfoutje het schap niet halen (zoals kromme groenten en appeltjes met minder dan 10% rode blush). In hoofdstuk 3 laten de chefs zien hoe je álles kunt gebruiken van een levensmiddel en je daardoor zo min mogelijk grondstoffen verspilt. Wist je bijvoorbeeld dat je van het loof van wortels thee kunt trekken? Fermenteren, pekelen en inmaken komen terug in hoofdstuk 4. Super interessant en zeker het experimenteren waard. Zo voorkom je voedselverspilling én creëer je unieke smaakcombinaties! Het laatste hoofdstuk bevat geen recepten, maar staat volop tips om nog groener te leven.

 

Circulair koken – de recepten

De recepten in het boek zijn ingedeeld op basis van de vijf principes en ontwikkeld door verschillende chefs. Dat lees je dus goed: chefs, als in chef-koks. Binnen een half uur (tot max. twee uur) kun je een circulair én culinair recept op tafel zetten. Het is daarbij wel verstandig om niet alleen de ingredientenlijst, maar vooral ook de receptuur goed door te lezen. Zo voorkom je dat je ineens een bepaald ingrediënt mist (zoals gedroogde appels, die de nacht ervoor in de oven hadden moeten gaan). De recepten zijn voornamelijk geschikt voor lunch of avondeten en ik vind ze heel culinair. Bijvoorbeeld een gerookte hete bliksem kroket (vega!) of een coq au vin met druivenblad. Door de verschillende technieken die worden aangedragen in het boek, kun je je laten inspireren tot nieuwe combinaties én leer je om duurzamer te koken. Zo maakte ik de frisse bietentortilla. Ik had geen kool in huis, maar wel winterpenen en verving ik de bloem voor (een groot deel) volkorenmeel. Ik had nog wat rimpelige appels liggen, dus die droogde ik in de oven.

 

Groene keuken

Dit boek is een echte must-have voor iedereen die groener in de keuken wil staan. Of je nu veganistisch eet, of af en toe nog wat vlees of vis nuttigt, er is voor ieder wat wils. Daarnaast heeft het een prettig formaat (A5), waardoor je de voedzame informatie ook makkelijk on the go leest. Als voedingskundige kijk ik natuurlijk ook naar de voedingswaarde van de recepten en als ik dan nog een tip mag geven, dan zou ik pleiten voor meer volkoren graanproducten en minder suiker in de receptuur. Duurzaamheid en gezondheid gaan in mijn ogen namelijk hand in hand samen!

Bestellen? Klik hier

Review door Saraï Pannekoek (januari 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven